Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΗΚΕ ΣΤΟ ΑΥΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΟΡΑΝΙΑ


Καμπούλ, Αφγανιστάν (CNN) - Ένοπλοι πυρπόλησαν 'δημοτικό σχολείο θηλέων στο ανατολικό Αφγανιστάν τη Δευτέρα το βράδυ, μια πράξη που κατέστρεψε επίσης εκατοντάδες κοράνια, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Παιδείας Ασίφ Νανγκ λέει στο CNN ότι το δημοτικό σχολείο <<Sangar>>
για  κορίτσια , που βρίσκεται στην περιοχή Alengar της επαρχίας Λαγκμάν, καταστράφηκε.
Περίπου 850 αντίγραφα του Κορανίου - το μουσουλμανικό ιερό βιβλίο - τα οποία ήταν αποθηκευμένα στη βιβλιοθήκη του σχολείου είχαν καεί επίσης.
Δεν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί .



«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά,. "Στο παρελθόν, ένοπλοι έχουν καψει σχολεία στη Logar και Χελμάντ επαρχίες, και έκαψαν τα ιερά βιβλία του Κορανίου στα σχολεία αυτά .
ΟNangyalai Seddiqi, ο κυβερνήτης στη συνοικία, δήλωσε στο CNN ότι το σχολείο χτίστηκε από μια αμερικανική επαρχιακή ομάδα ανασυγκρότησης.
Οι Ταλιμπάν έχουν επιτεθεί σε σχολεία θηλέων και στο παρελθόν, αλλά ο Seddiqui δήλωσε ότι την πυρκαγιά  προφανώς την έθεσαν «τοξικομανείς και  κλέφτες" σε μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας.
Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας , ο Γκιούλ Rahman Hamdard, επιβεβαίωσε το κάψιμο του σχολείου και των Κορανίων . Είπε στο CNN ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι γυναίκες ήταν καταπιεσμένες κατά τον κανόνα των Ταλιμπάν, από το 1996-2001, και πολλές αφγανές  δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σχολείο κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.
Τα σχολεία θηλέων άρχισαν να λειτουργούν εκ νέου μετά το καθεστώς των ισλαμιστών που ανατράπηκε .Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, η UNICEF, εκτιμά φέτος ότι 2 εκατομμύρια Αφγανών κοριτσιών φοιτούν στο σχολείο.
Ωστόσο, η εχθρότητα δεν έχει τελειώσει. Νωρίτερα φέτος, υπήρξε ένα ξέσπασμα από δηλητηριάσεις σε μαθήτριες.
Δεδομένου ότι η εξέγερση έχει ενισχυθεί και εξαπλωθεί από Ταλιμπάν στα προπύργια στις νότιες επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ, Οι γυναικείες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν έρθει κάτω από
κακοήθη επίθεση.
Μια έκθεση που εκπονήθηκε πέρυσι από την ανθρωπιστική οργάνωση CARE τεκμηριώνει ότι 670 επιθέσεις
 σχετίζονται με την εκπαίδευση  το 2008, συμπεριλαμβανομένης  δολοφονίες και εμπρησμούς.
Επιμέλεια άρθρου Pikos Apikos
Πηγή CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: