Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Πένθος στην Πολεμική Αεροπορία Παλεύει για τη ζωή του ο τρίτος χειριστής


Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης, ο χειριστής του διθέσιου F-16 Block52 plus για να κρατηθεί στη ζωή. Το πρωί της Παρασκευής βρισκόταν ξανά στο χειρουργείο, για Τρίτη φορά από το απόγευμα της Πέμπτης όταν αμέσως μετά τη διάσωσή του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Αυτή τη φορά χειρουργείται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου όπου μεταφέρθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης με ελικόπτερο. Οι γιατροί του νοσοκομείου συνεπικουρούνται από τους καλύτερους στρατιωτικούς γιατρούς με ειδικότητες πνευμονολόγου, χειρουργού, ορθοπεδικού οι οποίοι μετακινήθηκαν εσπευσμένα ήδη από χθες στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, ένα C 130 μεταφέρει αίμα από την Αθήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για μετάγγιση στον χειριστή.

Η θέληση του σμηναγού Αναστασάκη να κρατηθεί στη ζωή είναι ίσως από τα λίγα θετικά της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας από τους τρεις πιλότους που επέβαιναν στα δύο αεροσκάφη. Συνολικά τρεις φορές έχει υποστεί ανακοπή ο 35χρονος βαριά τραυματισμένος (εσωτερική αιμορραγία, διάτρηση πνεύμονα, ρίξεις οργάνων) αεροπόρος και τις τρεις όμως κρατήθηκε στη ζωή παλεύοντας να βγει νικητής απ’ αυτή την μεγάλη δοκιμασία.

Μετά την εναέρια σύγκρουση των δύο από τα πλέον σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκε νεκρός ο χειριστής του μονοθέσιου F-16 σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας.

Από την ανασύνθεση της τραγωδίας, προκύπτει ότι στην αρχική φάση της άσκησης «τέσσερις εναντίον δύο» τα δύο μαχητικά που ήταν επικεφαλής της τετράδας πετούσαν παράλληλα. Ήταν τα τέσσερα αεροσκάφη βομβαρδισμού που εκπαιδεύονταν εναντίον δύο άλλων μαχητικών που είχαν αναλάβει καθήκοντα αναχαίτισης. Για άγνωστο λόγο, στη φάση του διαχωρισμού το μονοθέσιο και το διθέσιο αεροσκάφος συγκρούστηκαν κοιλιά με οροφή (κόκπιτ). Κάτω βρισκόταν το F-16 του 33χρονου σμηναγού Μπαλατσούκα ο οποίος δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το μαχητικό του χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Οι χειριστές του διθέσιου F-16 που προσέκρουσαν με την κοιλιά της ατράκτου στο F-16 Block52 plus C, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματα. Ο συγκυβερνήτης εκπαιδευόμενος ανθυποσμηναγός Παύλος Βοτζάκης διασώθηκε ελαφρά τραυματισμένος με κατάγματα στα πόδια και για προληπτικούς λόγους μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα. Όπως διαπιστώθηκε μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, ο έμπειρος κυβερνήτης του διθέσιου μαχητικού Ιωσήφ Αναστασάκης είχε υποστεί και τα πιο σοβαρά τραύματα.

Η χθεσινή σύγκρουση δημιουργεί ερωτήματα για το λόγο που πέφτουν τα μαχητικά αεροσκάφη και κυρίως για το αν είναι σύμπτωση η ακολουθία από σοβαρά ατυχήματα που μέσα σε λιγότερο από τριάντα μέρες έχουν κοστίσει τέσσερις ανθρώπινες ζωές στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Η κακή αρχή έγινε στις 30 Ιουλίου με τη συντριβή του επιθετικού ελικοπτέρου Απάτσι στα Μέγαρα όπου σκοτώθηκαν δύο πιλότοι της αεροπορίας στρατού. Ακολούθησαν μία βαριά προσγείωση ενός ελικοπτέρου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας και μια αναγκαστική προσγείωση ακόμη ενός ελικοπτέρου Χιούι του στρατού, ευτυχώς χωρίς τραυματίες.

Στις 19 Αυγούστου έχασε τη ζωή του ο σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού Γ.Λυκάκης κατά τη διάρκεια άσκησης στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και χθες 26 Αυγούστου η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την είδηση της σύγκρουσης δύο F-16 στον αέρα νοτιοδυτικά της Κρήτης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο σμηναγός Αν. Μπαλατσούκας

Και αν προσθέσουμε την αυτοκτονία ενός στρατεύσιμου οπλίτη την περασμένη Τετάρτη σε μονάδα του Κιλκίς και τους δύο αιφνιδίους θανάτους ακόμη δύο νεοσύλλεκτων φαντάρων (αποδίδονται σε αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονικό οίδημα) στο 6ο σύνταγμα πεζικού στην Κόρινθο η λίστα μεγαλώνει ανησυχητικά.

Ανατριχιαστικά ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών οι ένοπλες δυνάμεις μετρούν οκτώ ημέρες επίσημου πένθους όπου οι σημαίες σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας κυματίζουν μεσίστιες.

Οι στρατιωτικοί δεν έχουν εύκολες απαντήσεις και μοιάζουν διχασμένοι στο ερώτημα αν πρόκειται για τραγικές συμπτώσεις, αποτέλεσμα του χαμηλού ηθικού ή ενδεχομένως της μειωμένης εκπαίδευσης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Η ευχή των αξιωματικών είναι να μην αποτελεί τη βασική αιτία για τα δυστυχήματα η κακή οικονομική κατάσταση και η συνεχής προσπάθεια εξοικονόμησης κονδυλίων που μπορεί να οδηγεί σε «εκπτώσεις» στον τομέα της ασφάλειας και ίσως να έχει μερίδιο της ευθύνης για -πιθανώς- ελλιπή εκπαίδευση των αξιωματικών και υπαξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.



Σύνδεσμος της ανάρτησης :ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ




Τραγωδία με F-16 - Νεκρός ένας πιλότος - Κρίσιμη η κατάσταση του ενός διασωθέντος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010, 14:34
Νεκρός εντοπίστηκε λίγο πριν από τις 17:00 ο πιλότος του μονοθέσιου F16 που συγκρούστηκε στον αέρα, νότια της Κρήτης, με ένα διθέσιο F16, στις 14:05.

Στις έρευνες συμμετείχαν παραπλέοντα σκάφη και ελικόπτερο Super Puma.

Ακούστε πώς περιέγραψε στη zougla.gr τις δραματικές στιγμές της ανεύρεσης του άτυχου πιλότου ο Στάθης Βαρθολομαίος, επισκέπτης του νησιού «Χρυσή», ο οποίος ήταν μάρτυρας της σύγκρουσης των αεροσκαφών και έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.
Νεκρός είναι ο Σμηναγός Μπαλατσούκας Αναστάσιος 33 ετών, ενώ τραυματίες είναι ο Σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης 35 ετών και ο Ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης 25 ετών.

Οι άλλοι δύο χειριστές περισυνελέγησαν από αλιευτικά σκάφη, αφού πρόλαβαν να κάνουν χρήση του μηχανισμού εκτίναξης, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στη θάλασσα.

Ο ένας από τους δύο χειριστές είναι σοβαρά τραυματισμένος, αφού έχει υποστεί διάτρηση πνεύμονος και χτυπήματα στο κεφάλι. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας και στη συνέχεια, αφού σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του, οδηγήθηκε στο νοσοκομείου Ηρακλείου.

Ο δεύτερος, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα και δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Τα δύο αεροσκάφη, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος τύπου F16, τα οποία ανήκαν στη Μοίρα 340 της 115 Π.Μ. της Σούδας, πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική άσκηση, μαζί με δύο ακόμη αεροσκάφη τύπου F16 Block-52+.


Με κόκκινο το σημείο που έπεσαν τα δύο F-16


Η σύγκρουση σημειώθηκε νότια της Ιεράπετρας και νοτιοδυτικά της νήσου Χρυσής.

Ο Στάθης Βαρθολομαίος, περιγράφοντας τη σύγκρουση τόνισε στη zougla.gr: «Είδα μια μεγάλη λάμψη στον ουρανό, την οποία ακολούθησαν τρεις μικρότερες και ένας υπόκωφος θόρυβος. Αμέσως κινήθηκα με σκάφος προς το σημείο, για να βοηθήσω στις προσπάθειες ανεύρεσης».

Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα έχει ήδη μεταβεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Γιάγκος. Από την Κίνα επιστρέφει εσπευσμένα και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Βασίλειος Κλόκοζας. 
Σύδεσμος ανάρτησης (zougla.gr )

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΞΕΣΠΑΕΙ… ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΩΝΥΜΟΥ - ΑΝΘΙΜΟΥ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Σίφουνας .



IERONYMOS ANTHIMOS  Μπορεί το άρθρο να είναι παλιό ,είναι όμως επίκαιρο .Κόψανε το κήρυγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμου απο την ΕΡΤ 3.Η αιτία φυσικά ήταν η κριτική που άσκησε κατά του Υπουργού ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ.Νταβούτογλου .Τα διαδραματσθέντα δεν άρεσαν στον ανπληρωτή  ΥΠΕΞ κ.  Δρούτσα .Και ιδού η συνέχεια . Χαμόγελα και φιλοφρονήσεις - κυρίως από την πλευρά  του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα - ενώπιον των δημοσιογράφων ήταν  το… αμπαλάζ της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον Αν. Υπ. Εξωτερικών στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών την περασμένη Παρασκευή.
Τόσο πριν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όσο και μετά την ωριαία συνομιλία τους ο κ. Δρούτσας  έπλεξε  «Αρχιεπισκόπου Εγκώμιο» προσπαθώντας να πείσει εαυτόν και αλλήλους ότι πρόκειται για πραγματική(;) προσωπικότητα - όπως χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο ο Αναπληρωτής Υπουργός - σε πείσμα, ίσως όσων πικρόχολα κάνουν λόγο για… Αρχιεπίσκοπο εικονικής πραγματικότητας. Για την ταμπακιέρα, ούτε λόγος!
Επισήμως, η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα εν όψει της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Κωνσταντινούπολη και του συλλείτουργου μετά του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεοδώρου, στην Καππαδοκία.
Ανεπισήμως και σύμφωνα με συνεργάτη του Αν. Υπ. Εξωτερικών, ο τελευταίος ζήτησε από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας την πλήρη συναίνεσή του στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο Σκοπιανό, όπου το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα με ονόματα-λαγούς, όπως το «Μακεδονία του Βαρδάρη». Εξελίξεις που προκαλούν τις αντιδράσεις  των υγιών δυνάμεων του ελληνισμού, με βάση τη Θεσσαλονίκη και μπροστάρη τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.
«Με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήσαμε πολλά θέματα, ανάμεσά τους και τις δράσεις μας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε λακωνικά ο Δημήτρης Δρούτσας. Η γενικόλογη τοποθέτησή του δεν αρκούσε. «Μιλήσατε για το Σκοπιανό;», ρωτήσαμε ευθέως. Ο Αν. Υπ. Εξωτερικών ξεροκατάπιε. Ο Μακαριώτατος ψύχραιμος πήρε το λόγο και σε...ρόλο διπλωμάτη έδωσε το χρησμό του λέγοντας με νόημα πως «η Πολιτεία έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής, κάνει τις κινήσεις της, τις οποίες η Εκκλησία παρακολουθεί με ενδιαφέρον». Ο χρησμός ξεκαθάρισε!
Ο κ. Δρούτσας, επίσης, ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις προκειμένου το συντομότερο να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας και η FYROM να καταστεί αρχικά μέλος του ΝΑΤΟ  κάνοντας, παράλληλα, σαφές πως οι υψηλοί τόνοι δεν ευνοούν κανέναν αυτή τη στιγμή. «Ο Αναπληρωτής Υπουργός  εξέφρασε την επιθυμία  να ασκήσει ο Αρχιεπίσκοπος την επιρροή του προς τον κ. Άνθιμο», τόνιζαν πηγές του ΥΠ.ΕΞ.
Την Κυριακή, πάντως, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έδωσε τη δική του απάντηση από άμβωνος τονίζοντας ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν διαπραγματεύεται, θέλοντας να προλάβει τυχόν… πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου. Για να δούμε τι θα δούμε γιατί έρχονται κρίσιμες ημέρες στα εθνικά μας θέματα και τα μηνύματα που λαμβάνουμε δεν είναι και τόσο αισιόδοξα…
                     Σύνδεσμος στην ανάρτηση η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΗ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
simaia_organisΕδώ και περίπου ένα μήνα σε δύο κρατικά κτίρια της Οργάνης, δεν κυματίζει η ελληνική σημαία. Πρόκειται για το κοινοτικό κατάστημα και το παράρτημα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Οι φωτογραφίες από το κοινοτικό κατάστημα Οργάνης, όπως και το κτίριο της Περιφέρειας στον ορεινό όγκο, αποδεικνύουν την έλλειψη της σημαίας.
Οι λόγοι αφαίρεσης παρέμειναν άγνωστοι μέχρι που τηλεφώνησε στην «Ε.Ω.» ο γραμματέας της κοινότητας Οργάνης και μας είπε το εξής συγκλονιστικό: «Γράψτε ότι ο χριστιανός γραμματέας της κοινότητας δηλώνει ότι αφού μουσουλμάνοι κατέβασαν τη σημαία, μουσουλμάνοι να την ανεβάσουν μήπως και τους περάσει η αποστροφή για οτιδήποτε ελληνικό»!
simaia_organis2
Ο ίδιος, μας είπε, ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τη νομαρχία και περιμένει τις σχετικές ενέργειες, αλλά από ό,τι φαίνεται θα περιμένει αρκετά μιας και πλησιάζουν περιφερειακές εκλογές και οι πολιτικάντηδες φοβούνται μην χάσουν κανά μουσουλμανικό ψηφαλάκι. 









Το θέμα προέρχεται απο την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ .Επιμελήθηκε ο Σίφουνας

Η Συνέχεια της Τελευταίας Λειτουργίας στην Αγία Σοφιά

trapezountaΠέρα από τα διπλωματικά του Φαναρίου και της Τουρκίας, στην Παναγία Σουμελά ο πιστός Λαός του Θεού ένοιωσε ως συνεχιστής της Τελευταίας Λειτουργίας στην Αγία Σοφιά  με τον Τελευταίο Αυτοκράτορα Αγιο Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
ΗΤΑΝ και ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ.
Όπως ήταν οι ΚΟΜΝΗΝΟΙ, οι Πατριάρχες, οι Καλόγεροι της Βασιλεύουσας, οι Αρχοντες και Μπροστάρηδες και Μπροστάρηδες…
ΗΤΑΝ Εκεί για να δείξουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να θυμάται και να τιμά. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ γνωρίζει και ξέρει. Και ο Πιστός Λαός του Θεού, που έφτασε  ΕΚΕΙ, μέσα στον Ηλιο, στα Εξοδα,  με την ατελείωτη Πίστη, θέλει την ΣΥΝΕΧΕΙΑ του Δικέφαλου Αετού της Βασιλεύουσας.
Μπορεί – και έτσι έπρεπε, ίσως – ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να ήταν «προσεκτικός» στις Εκφράσεις του. Εγινε το πρώτο βήμα. Αλλά ο Πιστός Λαός είχε «πετάξει μακρυά» φέρνοντας στην Παναγία του Σουμελά και την Αγια Εικόνα της Αγιά Σοφιάς  που στέκεται, μετά  τόσα και τόσα «Βάσανα και διωγμούς» ΟΡΘΙΑ ευλογούσα πάνω από το Αγιο Ιερό της Μεγάλης του Ιουστινιανού Εκκλησίας.
ΚΑΙ οι «ΔΥΟ» Παναγιές ευλογούσαν, μέσα από τις ψαλμωδίες ΕΚΕΙ στα μεγαλόπρεπα Ερείπια, την Λειτουργία των ΔΥΟ Αυτοκρατοριών, του Βυζαντίου και της Τραπεζούντας.
Ηταν ΟΛΟΙ Εκεί.
Οι Παλαιολόγοι.
Οι Μεγαλοκομνηνοί.
Οι Πατριάρχες.
Οι Μεγάλοι Αρχοντες.
ΟΛΟΙ οι Αγιοι της Βασιλεύουσας.
Ησαν Εκεί πέρα από κάθε Διπλωματία και πονηρά ή μη αναμενόμενα αποτελέσματα!
Είχαν φτάσει Εκεί για του Χριστού την Πίστη την Αγία.
ΓΡΗΓ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  ( Απο την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ )

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΣΚΗΝΕΣ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Βεντέτα για τα μάτια μιας κοπέλας στην Κρήτη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010, 20:23
Μια κοπέλα φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για τις σκηνές Φαρ-ουέστ που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα στο Ηράκλειο.

Στόχος των περίπου 8-9 δραστών της επίθεσης, οι οποίοι είναι γνωστοί στην αστυνομία, ήταν ένας 53χρονος, ο οποίος έχει τραυματιστεί σοβαρά και για το λόγο αυτό υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από ένα μήνα άγνωστοι είχαν πυροβολήσει το αυτοκίνητο του 53χρονου αλλά εκείνος δεν είχε υποβάλει καταγγελία στην αστυνομία.

Φωτογραφία: cretalive.gr

Εξετάζει άρση casus belli η Αγκυρα ;

Την απαλοιφή του casus belli για ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, από το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, εξετάζουν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα Sabah. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για άρση της απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli. Οι πληροφορίες, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που αποτελεί την «κόκκινη βίβλο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, συντάσσεται στη βάση του δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που εισήγαγε στη διπλωματική γλώσσα της γείτονος ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ετσι, οι γειτονικές χώρες δεν αντιμετωπίζονται ως εξωτερική απειλή, αλλά ως στοιχείο συνεργασίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισημάνει ότι οι εξωτερικές απειλές «εδράζονται σε τεχνητούς φόβους και ανησυχίες που για μεγάλο διάστημα κυριαρχούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική».
Το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας γράφεται εκ νέου κάθε πέντε χρόνια, ωστόσο, το περιεχόμενό του υπόκειται σε ετήσιες αναθεωρήσεις. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί μέσα από το νέο κείμενο να δώσει το στίγμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και των αλλαγών που συνεπάγεται η αποδυνάμωση της επιρροής του στρατιωτικού κατεστημένου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελείται πλέον από περισσότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και λιγότερους εκπροσώπους του στρατού, ενώ οι εισηγήσεις για τις ριζικές αλλαγές στο νέο κείμενο έγιναν από το γραφείο του κ. Ερντογάν.
Στο νέο κείμενο, λοιπόν, η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., δεν χαρακτηρίζεται ως «προέχουσα απειλή», όπως μέχρι τώρα. Γίνεται, δε, αναφορά στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – Τουρκίας, που συστάθηκε για την προσέγγιση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η διαδικασία συγγραφής και έγκρισης του νέου Εγγράφου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.
«Ευπρόσδεκτη» χαρακτηρίζει η Αθήνα μια τέτοια ενέργεια της Αγκυρας, διπλωματικές πηγές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις οριστικές διατυπώσεις, καθώς οι πληροφορίες δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και κίνηση σκοπιμότητας, που εντάσσεται στις εσωτερικές διεργασίες της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η άρση του casus belli είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφιου κράτους μέλους της Ε.Ε. και θα αποτελούσε σαφές δείγμα έλευσης της γείτονος στη σύγχρονη εποχή. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά σε καμιά περίπτωση δεν θέτει ανάλογες ενέργειες σε βάση αμοιβαιότητας ή ανταλλαγμάτων
Της Δωρας Aντωνιου – Καθημερινή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_31_24/08/2010_412433

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών εκτιμούν ότι βρίσκονται δύο Έλληνες αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που τα τελευταία 16 χρόνια ανασκάπτουν την περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη.
«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.
Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.
«Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά».
Ο κ. Παπαδόπουλος ζητεί την φροντίδα της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχισθεί η ανασκαφή, αλλά να γίνει και η περίφραξη του χώρου.
Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φώς ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Το εύρημα παρουσιάστηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (ΚΑDMOS). Πρόκειται για την απεικόνιση πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μια τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπογράφουν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ. Οουενς.
Η περιοχή Αγ. Αθανασίου, στην οποία γίνονται ανασκαφές είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και είναι απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προσφάτως, μάλιστα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης ενέκρινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρηματοδότηση 115.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα.
Ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ελληνική, και όχι μόνον, αρχαιολογία, καθώς ο Οδυσσέας αποτελεί εμβληματική μορφή για την παγκόσμια κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια».
Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν διατυπώθηκε σχόλιο για το θέμα.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΙΘΑΚΗ .ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ


Αρχαιολογοι βρηκαν το παλατι του Οδυσσέα.Μέγαρο μυκηναϊκής εποχής στην Ιθάκη...Αυτή τη φορά μια ομάδα αρχαιολόγων που χρόνια τώρα κάνει ανασκαφές στην Ιθάκη, πιστεύει ότι βρήκε το παλάτι του βασιλιά Οδυσσέα. Ένα μέγαρο τριών επιπέδων, με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στο βράχο.
Μέσα σ' αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής, πινακίδες με... γραμμική γραφή.
Παρόμοια μέγαρα βασιλιάδων έχουν βρεθεί στην Πύλο, στις Μυκήνες και στην Τίρυνθα.
ITHAKH1"Το μέγαρο και τα ευρήματα που εντοπίσαμε μας κάνουν με επιφύλαξη να πιστεύουμε ότι είναι το παλάτι του Οδυσσέα", είπε απόψε στο δελτίο του ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, κ. Παπαδόπουλος.
Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και μια κρήνη μυκηναϊκής εποχής που εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους...
Σοβαρά ευρήματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην Ιθάκη, τα οποία τους κάνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στο ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα. Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν εδώ και περίπου 16 χρόνια τις ανασκαφές στην περιοχή της Εξωγής Ιθάκης.
ITHAKH4Όπως δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ που μεταδόθηκε στις 20/8/2010, ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τριμερές κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΛΕΙΣΕΙ!.

skopia3Εφ’ όσον  αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες, η Κυβέρνησίς «μας» έχει ήδη συμφωνήσει με αυτήν του ψευδοκρατιδίου των Σκοπίων επί του θέματος της ονομασίας του. Το ψευδοκρατίδιο αυτό που, ως γνωστόν, ίδρυσε ο αναθεματισμένος Εβραιοκροάτης Γιόζεφ Μπρόνζ Τίτο, ακριβώς προ των βορείων συνόρων μας, με σαφή την πρόθεσι να υφαρπάξει την Μακεδονία μας, αφού θα δημιουργούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις στην διεθνή κοινή γνώμη – και δυστυχώς το επέτυχε αφού οι δικές μας κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν ως έδει – θα λάβει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».
Η ονομασία αυτή συν τω χρόνω θα.. απλοποιηθεί και θα απομείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σκέτο, οπότε συνδυαζόμενο με τις εδαφικές, εθνοτικές, γλωσσικές, ιστορικές και γενικώς αλυτρωτικές θέσεις των Σκοπίων, ας ετοιμασθούμε για την μεγαλύτερη ήττα της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Να χάσουμε την Μακεδονία μας. Και μάλιστα χωρίς πόλεμο!… Αφού μια ολόκληρη σειρά ριψάσπιδων πολιτικών ηγετών «μας», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενέδωσε στην αρπαγή.
Βεβαίως, το ψευδοκρατίδιο αυτό έτυχε ισχυράς υποστηρίξεως για να επιτύχει στον ιταμό στόχο του Τίτο και των διαδόχων του. Κατ’ αρχήν οι Εγγλέζοι, στην συνέχεια (και δυστυχώς!…) οι τότε Ελληνες (;) κομμουνιστές, και μετά οι… «φίλοι και σύμμαχοι» Αμερικανοί – οι οποίοι, σημειωτέον, κατ’ αρχήν είχαν ταχθεί, δια του τότε ΥΠΕΞ τους Εντουαρντ Στετίνιους υπέρ της Ελλάδος – υπεστήριξαν με περίσσιο ενθουσιασμό (!) το περί ονομασίας …αίτημα του ψευδοκρατιδίου.
Τούτο όμως επ’ ουδενί συνιστά λόγο για τοιαύτη εθνική μειοδοσία εκ μέρους των πολιτικών που, μεταπολεμικώς, μας κυβέρνησαν.
Το ζήτημα της ονομασίας ήτο και είναι μέγα και εφ’ όσον το ψευδοκρατίδιο αυτό επονομασθεί «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανοίγονται διάπλατα οι διπλωματικές οδοί για την υφαρπαγή της Αμαζόνας του Ελληνισμού.
Της Μακεδονίας μας δηλαδή  για την οποία έχουν χυθεί ποτάμια αίματος από τους Ελληνες, καθώς η γεωπολιτική της θέσις δημιουργούσε ανέκαθεν βλέψεις γι’ αυτήν από το σύνολο των βορείων γειτόνων μας.
Μέχρι και πριν από 100 περίπου έτη δια των Μακεδονικών πολέμων – που δεν διδάσκονται, βεβαίως, σήμερα στα παιδιά μας με την γελοία δικαιολογία ότι εάν εδιδάσκοντο θα διεγείροντο… εθνικιστικές εξάρσεις στη νέα γενιά.
Ο μόνος πολιτικός που στην προκειμένη περίπτωση αντιστάθηκε κάπως – δια της προβολής «ΒΕΤΟ» στην αξίωσι των Αμερικανών να εισέλθουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ – ήταν ο Κ. Καραμανλής ο νεώτερος. Και γι’ αυτό τον έφαγε πολιτικώς το σκοτάδι, κατά την προσωπική μου άποψι.
Η αλήθεια να λέγεται. Είδε την κερκόπορτα που διηνοίγετο δια της εισόδου του ψευδοκρατιδίου στο ΝΑΤΟ. Και ανεξαρτήτως όσων του καταλογίζονται για λάθη και παραλείψεις στα έτη που διακυβέρνησε την χώρα επί άλλων θεμάτων, στο συγκεκριμένο πάτησε πόδι.
Κλείνοντας αυτή την σύντομη, θλιβερή αναφορά στην μεγίστη εθνική υπόθεσι της Μακεδονίας, έχω να επισημάνω και τον σκοτεινό ρόλο που επ’ αυτής διεδραμάτισε και διαδραματίζει ο γνωστός Εβραιο-Ουγγρο-Αμερικανός επιχειρηματίας (διάβαζε και μεγαλοκαρχαρίας) Τζώρτζ Σόρος, ο οποίος στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει οικονομικώς το περίεργο αυτό κρατικό μόρφωμα, όχι μόνον διαβλέποντας στο… μεζέ Μακεδονία, αλλά και διότι
χαρακτηρίζεται από ιδιαιτέρως… «φιλελληνικά» αισθήματα. Τον είδαμε εξ άλλου και προσφάτως με αφορμή την οικονομική μας κρίσι. Προσέξατε  τον συγκεκριμένο κύριο, διότι συνεχώς θα τον βρίσκουμε μπροστά μας.
Σωτήρης Ζαφειρακόπουλος    Δημοσίευση της Ελεύθερης Ώρας . 

Σκηνές φρίκης και αηδίας στην Ακαδημία Πλάτωνος

kratyloyΑκαδημία Πλάτωνος ώρα μηδέν. Η ελληνική Πολιτεία ως συνήθως απούσα και δυστυχώς, συνένοχη. Αλλοδαποί λαθρομετανάστες, τοξικομανείς και άλλα περιθωριακά στοιχεία έχουν καταλάβει το χώρο, μετατρέποντάς τον σε κοινόβιο και αφοδευτήριο. Εικόνες φρίκης, εικόνες ντροπής... Οι παρατημένες στην κυριολεξία και αφύλακτες αρχαιότητες καταστρέφονται, μετατρέπονται σε στοιχεία ενός απέραντου σκουπιδότοπου! Ο σεβασμός κάποιων στα όσια και στα ιερά μας, ανύπαρκτος.
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας δείχνει να μην ενδιαφέρει πια κανέναν στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι που είναι; Οι Εφορίες Αρχαιοτήτων; Τι κάνει η 3η Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών; Γιατί δεν παρεμβαίνει;
Ο ωχαδερφισμός πια σπάει τα ταμπλό και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη λογική στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι ζημιές τεράστιες, όχι μόνο σε υλικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Ελλάδα 2010, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ...
Ελπίζουμε αυτή τη φορά κάποιος εισαγγελέας να ευαισθητοποιηθεί και όσοι κρατικοί παράγοντες ευθύνονται για αυτό το απίστευτο χάλι που εκθέτει τη χώρα αλλά και την κοινωνία μας, να λογοδοτήσουν.
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους...
3f1Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που έφτασαν στα χέρια μας και σήμερα δημοσιεύουμε, αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές. Κάθε μία από αυτές, χίλιες λέξεις. Οι αρχαιότητες αφύλακτες, έτοιμες να πέσουν στα χέρια του κάθε επιτήδειου αρχαιοκάπηλου.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, η ευθύνη των γραφειοκρατών είναι τεράστια. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης θεωρείται από εμάς εδώ στην «ΕΩ», απόλυτα απαραίτητη. Οι περαστικοί και οι ξένοι βλέπουν και τρίβουν τα μάτια τους, η αδιαφορία των αρμοδίων ρημάζει την εικόνα της χώρας, καταρρακώνει κάθε έννοια νομιμότητας, πλήττει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Κάποιοι πολίτες, απηυδισμένοι από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ανασκουμπώνονται και δραστηριοποιούνται. Τρέχουν, φωτογραφίζουν, εξεγείρουν συνειδήσεις, ενημερώνουν τους δημοσιογράφους. Τους ευχαριστούμε, γι’ αυτούς τους Έλληνες αγωνιζόμαστε.
Σκουπιδότοπος...
3f2Στον πρόχειρα περιφραγμένο χώρο μέσα στο ιερό αρχαιολογικό άλσος, τοξικομανείς και αλλοδαποί λαθρομετανάστες έχουν απλώσει στρώματα και κιλίμια, ενώ μέσα εκεί, υπάρχει και καταυλισμός νομάδων Ρομά από τη Ρουμανία!
Ανάβουν φωτιές, στήνουν παραπήγματα και καταστρέφουν το χώρο και τη χλωρίδα του (θα τρίζουν τα κόκαλα του Κίμωνα...) Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε! Είπαν βέβαια οι Ρομά σε αυτούς που τους πλησίασαν και συζήτησαν μαζί τους, ότι σε λίγες εβδομάδες θα αποχωρήσουν.
3f3Όμως, έχουν συσσωρεύσει εκεί βουνά από σκουπίδια, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά και μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές.
Και όλα αυτά στον ανοικτό αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται η οικία του Ακάδημου (του πρώτου οικιστή της Αθήνας, γνωστού και ως Εκάδημου), που μετατράπηκε σε ναό τη γεωμετρική περίοδο.
Αισθανόμαστε αηδία αλλά και πόνο, μόνο που τα γράφουμε... Δεν είναι δυνατόν να επιφυλάσσει η Πολιτεία τέτοια αντιμετώπιση στα μνημεία μας, δεν είναι δυνατόν αυτά να γίνονται αφοδευτήρια για κάθε περιθωριακό στοιχείο της πρωτεύουσας!
Τα αρχαία μας κινδυνεύουν!
3f8Στη γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος περιοχή, υπάρχουν αμέτρητα καταφύγια Πακιστανών κυρίως αλλά και Αφγανών & Ιρακινών λαθρομεταναστών, όπως και λαθρομεταναστών υπηκόοων από το Μπάγκλα Ντες και τις χώρες του Μαγκρέπ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο χώρο της Ακαδημίας, οι Πακιστανοί διοργανώνουν παιχνίδια... κρίκετ, που μαζεύουν μάλιστα πολύ κόσμο!
Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, οι οποίοι βιώνουν κάθε μέρα την υποβάθμιση της γειτονιάς τους και την εγκατάλειψή τους από την Πολιτεία, πολλές φορές άγνωστοι έχουν θεαθεί να μεταφέρουν ανενόχλητοι αντικείμενα μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Κοινώς, υπάρχει θέμα αρχαιοκαπηλείας, με την πολιτιστική κληρονομιά μας να είναι έκθετη και αφύλακτη, έρμαιο στις διαθέσεις των λογής-λογής κακοποιών. Διαπράττονται κακουργήματα και δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει το χώρο.
3f10Αλήθεια, πότε έγινε η τελευταία καταγραφή στο χώρο της Ακαδημίας; Πότε την επισκέφθηκε για τελευταία φορά ένας αρμόδιος; Από την άλλη, η απουσία της ΕΛΑΣ είναι αισθητή, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι του 4ου Διαμερίσματος, οι οποίοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή για ασφαλέστερα σημεία του αστικού ιστού της ευρύτερης πρωτεύουσας. Κάτι τελευταίο: η Δημοτική Αστυνομία, όπου προσέφυγαν οι κάτοικοι, σηκώνει τα χέρια της...
Διακηρύξεις άνευ νοήματος...
3f11Η Ακαδημία Αθηνών, μας λένε, θα βγει από την υποβάθμιση... το 2014 ή αργότερα, καθώς εκεί θα ανεγερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Όμως, ο αρχαιολογικός χώρος δέχεται συνεχώς πλήγματα, καθώς έχει στην ουσία εγκαταλειφθεί, με πολλούς να είναι έτοιμοι πάλι, υποθέτουμε, να επικαλεστούν έλλειψη πόρων και κονδυλίων... 
Νίκος Χιδίρογλου