Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΚΚΟΥΣ ,ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΗ ΤΑ ΒΡΕΦΗ

Ο πνευμονοκόκκους είναι ένα βακτήριο που προκαλεί σοβαρή ασθένεια, συχνά απειλητική για τη ζωή,των μικρών παιδιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από πνευμονιοκοκκική νόσο. Δυστυχώς 0,7 έως 1 εκατομμύριο από αυτούς τους θανάτους αφορά παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως, όπως επίσης και όλα τα παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη βρεφική και την παιδική ηλικία, πολύ επικίνδυνη είναι η εισαγωγή του πνευμονιόκοκκου στο αίμα (βακτηριαιμία), καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμίακαι μηνιγγίτιδα.

Παρά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, ένα ποσοστό των παιδιών εξακολουθεί να χάνει την ζωή του από αυτές τις επικίνδυνες επιπλοκές. Τα παιδιά που επιβιώνουν, συχνά αντιμετωπίζουν μόνιμες βλάβες όπως κώφωση, επιληψία, διανοητική καθυστέρηση ή άλλες σοβαρές αναπηρίες.



Ο πνευμονιόκοκκος είναι βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και επικίνδυνες ασθένειες. Αυτός ο παθογόνος μικροοργανισμός προσκολλάται στους βλεννογόνους της μύτης και του φάρυγγα πολλών ανθρώπων (ανάλογα με την ηλικία ως και στο 60%), χωρίς το γεγονός αυτό να σημαίνει ότι θα νοσήσουν. Ο πνευμονιόκοκκος μεταφέρεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, για παράδειγμα με το βήχα ή το φτέρνισμα, στις ευπαθείς ομάδες, όπως τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, και συχνά προκαλεί ασθένειες.

Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια ασθενειών, όπως:

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2000 στην Ελλάδα (πριν την έναρξη του εμβολιασμού με το Prevenar) με σκοπό την ανάλυση των στοιχείων των διεισδυτικών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων που εμφανίστηκαν κατά την 5ετία 1995 – 1999, εκτιμά ότι το ετήσιο ποσοστό τους ήταν 44 περιστατικά ανά 100.000 παιδιά (ηλικίας ως 14 ετών).

Πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν παιδιά μικρότερα των 5 ετών (100 περιστατικά ανά 100.000).

Σε παιδιά ως 2 ετών εμφανίστηκαν το 64% των συνολικών περιστατικών μηνιγγίτιδας, το 53% των συνολικών περιστατικών βακτηριαιμίας και το 29% των συνολικών περιστατικών πνευμονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: