Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ


(CNN) - Για τους περισσότερους ανθρώπους, η σαλμονέλα μπορεί να είναι δυσάρεστο για λίγες μέρες ή ίσως μια εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια θα φύγει. Ειδική θεραπεία δεν είναι απαραίτητη για να αναρρώσει.
Τα συνήθη συμπτώματα είναι διάρροια και εμετός, και τα βακτηρίδια στην επένδυση των εντέρων μπορεί να βλάψονυ τα κύτταρα, προκαλώντας διάρροια με αίμα. "Αυτό είναι όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα σταματάει», είπε ο Craig Altier της Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Cornell της Κτηνιατρικής.
Όμως, σε σπάνιες περιπτώσεις, η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να είναι θανατηφόρα. Περίπου 400 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη σαλμονέλα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η σημερινή εθνική ανάκληση των αυγών λόγω των πιθανότητας σαλμονέλας  κοντά στο σπίτι για την Μπάρμπαρα Pruitt, που έχασε σχεδόν τη ζωή της, όταν η περίπτωσή της σαλμονέλας ήταν εκτός ελέγχου το περασμένο έτος.
Η Pruitt, 42, απο,το Όρεγκον, ποτέ δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τη ζημία που η μόλυνση είχε προκαλέσει στο σύστημα της.
«Περπατώ, μιλάμε και συζητάμε ιατρικά θέματα όλη την ώρα», είπε.
Όλα ξεκίνησαν μία ημέρα στις αρχές Αυγούστου του 2009.Αισθάνθηκε σαν να είχε γρίπη, με το γενικευμένο άλγος, κόπωση και ναυτία. τα συμπτώματα της επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών, έως ότου ένα πρωί στις 3:30 ξύπνησε μόλις και μετά βίας μπορούσε να περπατήσει,με εμετό και απώλεια του ελέγχου των εντέρων της .
Η κόρη της την οδήγησε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί ανέφεραν ότι ήταν με σηπτικό σοκ και η ταχυκαρδία.
Οι γιατροί αφαίρεσαν ένα  τμήμα του λεπτού εντέρου της. Έχασε περίπου 40 κιλά σε τρεις εβδομάδες, είπε.
 Η μνήμη της Pruitt  εκείνες τις ημέρες ήταν ασαφής, αλλά κάνοντας ανάκληση ενός σωλήνα κάτω από το λαιμό της, ενώ τα παιδιά της  στέκονταν πάνω της.
"Δεν μπορούσα να καταλάβω πού ήμουν, και ειλικρινά προσπαθούσα να καταλάβω αν ήμουν νεκρή ή ζωντανή», είπε.
Τροφική δηλητηρίαση 101
Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων
Έμαθε αργότερα ότι ένας από τους  γιατρούς είπαν ότι ο σύζυγός της δεν σκέφτηκε πως η Pruitt θα επιβιώσει. Η οικογένειά της σκέφτηκε ότι ήταν ένα ρολόι θανάτου.
Η αιτία της ασθένειάς της ήταν Salmonella typhimurium, η οποία δεν είναι το ίδιο με Salmonella enteritidis, το στέλεχος που αναφέρθηκε στην τρέχουσα μαζική κατανάλωση των αυγών. Αλλά αυτά είναι τα πιο κοινά στελέχη να δώσουν στον άνθρωπο διάρροια, και συνήθως εκδηλώνονται με παρόμοιους τρόπους κλινικά .
Οι σαλμονέλες για να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη, όπως στην περίπτωση Pruitt , τα βακτήρια εγκαταλείπουν το έντερο και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας σήψη .
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο για πιο σοβαρές λοιμώξεις σαλμονέλας είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα .
«Είναι ένα ακραίο αποτέλεσμα της σαλμονέλας," δήλωσε η Pruitt. Οι γιατροί «δεν ξέρω γιατί  με ταλαιπώρησαν τόσο πολύ», ενώ άλλοι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες.
Στο μεταξύ στο νοσοκομείο, μια κατάσταση δημόσιας υπηρεσίας υγείας που επικοινώνησε η Pruitt, ζητώντας της σχετικά με το τι είχε φάει γύρω από το χρόνο της ασθένειάς της. Το ένα πράγμα ότι και άλλοι με αυτό το στέλεχος της σαλμονέλας είχαν ένα κοινό τα  μαρούλια. Η Pruitt είχε φάει ένα σάντουιτς με μαρούλι σε αυτό τις ημέρες πριν από εκείνη που αρχικά έπεσε άρρωστη.
Η Pruitt πέρασε απο τον Αύγουστο-Νοέμβριος μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Σήμερα, έχει ακόμα προβλήματα του εντέρου και ακραία πόνους στις αρθρώσεις και αισθάνεται άρρωστη στο στομάχι της .  Δεν μπορεί να εργαστεί περισσότερες από τέσσερις έως έξι ώρες την ημέρα, λέει.
Τόσο στην εργασία και στις οικογενειακές δραστηριότητες, έχει να σχεδιάσει πολύ προσεκτικά τις καταστάσεις στις οποίες χρειάζεται ένα μπάνιο αμέσως. Ο καθένας ξέρει για την κατάστασή της, αλλά αγωνίζεται και με αμηχανία.
"Ολόκληρη την ημέρα μου  ασχολούνται γύρω απο τα ιατρικά θέματα μου ή να ασχολούμαι όλο με τα ιατρικά θέματα μου», είπε. «Τώρα σχεδιάζουμε το πώς μπορώ να συμμετάσχω, αντί να εστιάζομαι στην απόλαυση του κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε."
Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση κατανάλωσης των αυγών,η Pruitt λέει ότι θα  περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν αρχίσει να τρώει αυγά και πάλι .
Η Pruitt δεν θα φάει ακόμα και τα μαρούλια που έχει καλλιεργήσει σε δικό της κήπο, επειδή την κάνει να θέλει να κάνει εμετό.
"Είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για αυτό και να συγκρατήσω τα δάκρυα», είπε. "Εάν μπορώ να τονίσω κάτι σε κανέναν, δεν μπορώ να πιστέψω πόσο άλλαξε η ζωή μου."


Επιμέλεια άρθρου  Pikos Apikos (Πηγή CNN)

Δεν υπάρχουν σχόλια: