Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Geuro, με μισή αξία του ευρώ, για την Ελλάδα




Και το όνομα αυτού Geuro, σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ. Πρόκειται για το «παράλληλο νόμισμα» που πιθανόν να τεθεί σε εσωτερική κυκλοφορία στη χώρα μας, στην περίπτωση που οι επικείμενες εκλογές αναδείξουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Το Geuro -από το G του Greece/Griechenland και το ευρώ- θα είναι υποτιμημένο σε ποσοστό πιθανότατα άνω του 50% έναντι του ευρώ. Θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Αθήνας να εκδίδει «επιταγές», εξυπηρετώντας τις τρέχουσες υποχρεώσεις της πληρωμών, αλλά θα δώσει και δύο δυνατότητες: πρώτον, τον επαναπροσδιορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας του έναντι του ευρώ, αναλόγως της επιτυχίας της πιθανής, συνεχιζόμενης προσπάθειας στην Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της, καθώς και την επανένταξή της μελλοντικά στο σκληρό ευρώ.

Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει έτσι επισήμως το ενιαίο νόμισμα ούτε οι εταίροι της, της Ευρωζώνης, θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα, όπως εκτιμά ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας. Επιλογή των εταίρων θα είναι -υποστηρίζει- η διακοπή της παροχής οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, αλλά και η συνέχιση της καταβολής δόσεων για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της παράλληλα με μια προσπάθεια σταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η τελευταία θα μπορούσε να επιδιωχθεί μέσω της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής τράπεζας που θα αναλάβει τα χρέη των ελληνικών τραπεζών, «εξυγιαίνοντάς» τις. Και αυτό μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γεγονός που αν και θα επιφέρει την εκχώρηση του ελέγχου τους, θα σημάνει παράλληλα και την εγγύηση των καταθέσεων, πείθοντας τους πελάτες τους να τις εμπιστευθούν εκ νέου.

Η επιτυχία του μεγάλου αυτού εγχειρήματος όχι μόνον θα καθησύχαζε τους καταθέτες άλλων τραπεζών ανά την Ευρώπη, αλλά «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα που θα εδημιουργείτο για να αναλάβει ζημίες και χρέη των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά τον πυρήνα της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης, ένωσης που εκτιμάται ευρέως σήμερα ότι είναι αναγκαία για τη δομή και εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης». Σε άλλη περίπτωση «η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενδέχεται να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες χώρες, αντιμέτωπες με δημοσιονομικά προβλήματα. Μία ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να διαβρώσει τις λειτουργίες της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ, ενώ η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού θα μπορούσε να επιφέρει ανθρωπιστική κρίση. Με αυτά τα δεδομένα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ε.Ε. ενδέχεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ακόμη και αν μία νέα κυβέρνηση αρνηθεί την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου». Ο κ. Μάγιερ αναφέρει,στόσο, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει και επιπτώσεις όπως την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας προγραμμάτων τύπου «μνημονίου» σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον, αλλά και την απαρχή της αποσύνθεσης της νομισματικής ένωσης. Χαρακτηριστικά προειδοποιεί ότι «στη Γερμανία, όπου ο μισός πληθυσμός δηλώνει σήμερα πως το ευρώ αποτελεί αποτυχία, ενδέχεται να αυξηθούν οι πολιτικές πιέσεις για έξοδο από το ευρώ».

Επιμέλεια άρθρου :Pikos Apikos
Πηγή :       http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: