Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (CNN) - Ένα διχαστικό εθνικό δημοψήφισμα στην Τουρκία πάνω από 26 προτεινόμενες τροποποιήσεις του συντάγματος της χώρας που ορίστηκε να γίνει μια ηχηρή νίκη για τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα, τα αποτελέσματα έδειξαν.
Με περισσότερα από 96 τοις εκατό  στην καταμέτρηση των ψήφων, το 58 τοις εκατό των ψηφοφόρων ευνόησε το δημοψήφισμα, ενώ το 42 τοις εκατό ήταν αντίθετοι, εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας ανέφερε. Γεωγραφικά, η Δυτική Τουρκία επαρχίες κατά μήκος του Αιγαίου  και των μεσογειακών ακτών καταψήφισαν το πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Ανατολίας υψίπεδα και ανατολικής Τουρκίας ψήφισαν υπέρ.





Στίς προτεινόμενες τροποποιήσεις περιλαμβάνονται άρθρα που θα επέτρεπαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και να αναλάβει θετική δράση για τις γυναίκες.
Αλλά όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα της δέσμης μεταρρυθμίσεων, ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι ο κύριος στόχος ήταν να αλλάξει το δικαστικό σύστημα .                 
"Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του μεταρρυθμιστικού πακέτου θα είναι να σπάσει το σύστημα των καστών του δικαστικού σώματος," ο ανώτερος σύμβουλος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης, είπε  στο CNN.                                                              
Ο Ερντογάν είναι επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του (ΑΚΡ) έκανε καμπάνια υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι οι 26 τροπολογίες που θα φέρει δίνουν περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία.
"Μπορεί να υπάρχει κάτι πιο συνετό και περισσότερο σημαντικό από τη μετάβαση από ένα σύνταγμα πραξικόπημα με το σύνταγμα του λαού;" Ο Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN, αναφερόμενος ότι το τρέχον σύνταγμα εισήχθη στην Τουρκίας  μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στις 12 Σεπτεμβρίου 1980          

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στο δικαστικό σύστημα, μετριάζει την εξουσία των στρατιωτικών δικαστηρίων και ένα άρθρο κατάργηση της ασυλίας που απολαμβάνει σήμερα από τους ηγέτες του πραξικοπήματος του 1980. Άλλα μέτρα που θα εγγυώνται την ισότητα των φύλων και να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για την προστασία των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αναπήρων.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Σίφουνας .
Πηγή CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: