Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ψωμιάδης: Να επιτραπεί το κάπνισμα στους χώρους εστίασης

Είδε και απόειδε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης από τις διαμαρτυρίες ιδιοκτητών μπαρ και εστιατορίων, με αποτέλεσμα να καλέσει τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, με επιστολή του, να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα.

Χαρακτηριστικά, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τονίζει στην επιστολή του: «Οι επαγγελματίες εστίασης δεν είναι κακοποιά στοιχεία. Είναι οικογενειάρχες, αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, και οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό. Διαφορετικά, θα είμαστε όλοι συνένοχοι στον οικονομικό μαρασμό ενός ακόμη κλάδου της ελληνικής οικονομίας».

Στη συνέχεια, προτρέπει τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε έναν «ειλικρινή διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης».


Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:



"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πρόσφατα έγινα αποδέκτης διαμαρτυριών των επαγγελματιών-ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια), οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το θέμα της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματά τους, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των πελατών τους και, κατά συνέπεια, των εισοδημάτων τους.

Προφανώς κανείς δεν τάσσεται υπέρ του καπνίσματος, το οποίο έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας. Πρέπει ωστόσο όλοι να αντιληφθούμε ότι η γενικευμένη εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες στις επιχειρήσεις εστίασης, αφού πολλές, λόγω του μειωμένου τζίρου, θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Την ίδια στιγμή ένα τέτοιο μέτρο πλήττει βάναυσα όλους τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, όπως είναι π.χ. οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας (εμπόριο ξηρών καρπών, ποτοποιΐα κτλ), που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Οι επαγγελματίες-ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης διακηρύσσουν την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, επισημαίνοντας ότι κάθε πελάτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει το χώρο που θα διασκεδάσει. Η Πολιτεία οφείλει να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση της και να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα εστίασης, με πνεύμα συναίνεσης και σεβασμού προς επαγγελματίες και πελάτες.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε ώστε να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προχωρήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης. Οι επαγγελματίες εστίασης δεν είναι κακοποιά στοιχεία. Είναι οικογενειάρχες, αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, και οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό. Διαφορετικά, θα είμαστε όλοι συνένοχοι στον οικονομικό μαρασμό ενός ακόμη κλάδου της ελληνικής οικονομίας.


Με εκτίμηση,

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης
Πηγή άρθρου (realnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: