Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΈΜΠΤΗ, 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2010 Το ψάρι δε βρομάει μόνο από το κεφάλι 0

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Θ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ*

Στον τόπο αυτό πάντα κάποιος άλλος πρέπει να φταίει για ό,τι στραβό και ανάποδο συμβαίνει και όχι ο καθένας από εμάς. Αποτελεί εθνικό μότο ότι «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι» και ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε τα θύματα και οι ανεύθυνοι. Δηλαδή ερμηνευόμενη η ρήση σημαίνει ότι φταίει μόνο το πολιτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις που πέρασαν και τα κόμματα για την κατάντια της χώρας, και δεν ευθύνονται έστω και αναλογικά:

Ο τοπικός αγροτικός συνεταιρισμός του χωριού και η ένωση γεωργικών συνεταιρισμών του κάθε νομού, που αποτελούνται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας και λεηλάτησαν -ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς- τους χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς.

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που εμπιστεύονται τα βιβλιάρια ασθενείας τους στο φαρμακοποιό, για ν’ αποφύγουν την ταλαιπωρία στο ΙΚΑ, και επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία με δαπάνες φαρμάκων που δεν αφορούν τους ίδιους, αλλά τρίτα πρόσωπα, άσχετα.

Οι χιλιάδες κληρονόμοι εκδημησάντων εις Κύριον συνταξιούχων που εισπράττουν επί χρόνια τις συντάξεις τους χωρίς ντροπή, εις βάρος των φορολογουμένων. Οι «ανάπηροι» που συνταξιοδοτούνται, ενώ δεν έχουν τις πραγματικές προϋποθέσεις. Εκεί οι διάφορες υγειονομικές επιτροπές έχουν παραβιάσει τα καθήκοντά τους.

Οι εφορίες, οι πολεοδομίες και τα νοσοκομεία που αποτελούν εστίες συναλλαγής και διαφθοράς, όπως το δέχεται η ίδια η Πολιτεία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αποτελεί κλασικό παράδειγμα τοπικής ηγεσίας βαρύνεται με πλήθος σκανδάλων. Ολοι αυτοί δεν είναι το «κεφάλι του ψαριού που βρομάει», αλλά η μέση ή η ουρά του. Και για να μην αδικώ τα πράγματα σε όλους αυτούς τους χώρους υπάρχουν οι έντιμοι και ικανοί υπάλληλοι και στελέχη, δεν αρκούν, όμως, ούτε επιβραβεύεται η προσπάθειά τους από την Πολιτεία.

Κάποτε στη χώρα αυτή έφταιγαν οι σκοτεινές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Σήμερα κυριαρχεί η αντίληψη ότι για τη δεινή πορεία της χώρας φταίει το πολιτικό σύστημα, οι πολιτικοί, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις. Βεβαίως, ουδείς παραγνωρίζει ότι οι πρωτογενείς ευθύνες σημαδεύουν το πολιτικό σύστημα για όσα έκανε ή δεν έκανε, το γεγονός όμως αυτό μας απαλλάσσει εμάς ως κοινωνία από τις προσωπικές μας ευθύνες;

*Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ είναι δικηγόρος
agelioforos


Δεν υπάρχουν σχόλια: