Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

NASA .ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Τα άρθρα γράφει και επιμελείται ο Σίφουνας


Πηγή απο το BBC Βραζιλίας
Οι επιστήμονες από τη NASA Συνιστούν , οι ανθρακωρύχοι που είναι θαμμένοι για περίπου ένα μήνα σε ορυχείο στη Χιλή να κάνουν  ασκήσεις και να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τον ύπνο τους για την νυχτερινή βάρδια.
Η απουσία του φυσικού φωτός περιπλέκει το έργο της τακτικής του ύπνου, λένε οι ειδικοί.Επίσης, συνιστάται να λαμβάνουν οι ανθρακωρύχοι περισσότερες βιταμίνες D. 
Ο  ψυχολόγος της NASA Al Ηoland πρότεινε μια θεραπευτική αγωγή των ασκήσεων ανάλογα με εκείνες που εκτελούνται από τους αστροναύτες.
"Πριν στείλουμε τους αστροναύτες στο διάστημα,  υπόκεινται σε ένα πρόγραμμα άσκησης," είπε ο Αλ σε δημοσιογράφους  την Παρασκευή.
"Ακόμη και αν οι ανθρακωρύχοι εργάζονται τώρα κάτω, θέλουμε να καθιερωθεί ένα πρόγραμμα άσκησης σε κάποιο σημείο, στο μέτρο που περνούν για να τρώνε περισσότερο."
Κάθε ανθρακωρύχος έχασε περίπου 10 κιλά, δεδομένου ότι είχαν θαφτεί. Δεν μπορούν να κερδίσουν πάρα πολύ βάρος, ώστε να μπορούν να περάσουν μέσα από τα στενά τούνελ που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση. Αναμένεται ότι η επιχείρηση διάσωσης θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες.
Εμπειρογνώμονες από τη NASA επανέλαβαν την Παρασκευή ότι είναι σημαντικό ο κύκλος της μέρας και της νύχτας είναι ρουτίνα για τους ανθρακωρύχους.
"Ένα πράγμα που προτείνουμε είναι ότι υπάρχει πάντα ένα μέρος του ορυχείου, μια περιοχή της κοινότητας, η οποία είναι μόνιμα φωτισμένη», λέει ο Holland.
«Και να υπάρχει πάντα κάποια σκοτεινή, που να χρησιμοποιείται για ύπνο. Ένας τρίτος τομέας πρέπει να διαχωρίζονται μόνο για την εργασία. Η δημιουργία αυτών των χώρων καθιστά την δυνατότητα στους ανθρακωρύχους [με διαφορετικό] φωτισμό, να ρυθμίσουν τον κύκλο της ημέρας. "
"Γ Πρόγραμμα"
Ένας των Διασωστών δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσει μια δεύτερη γεώτρηση και θα δημιουργηθεί σήραγγα διάσωσης τις επόμενες ημέρες.
Το νέο σχέδιο γεωτρήσεων σε σήραγγα σε μια διαφορετική γωνία, η οποία θα ενεργεί ως "σχέδιο Β" της πρώτης σήραγγας .
Αλλά οι αρχές δεν γνωρίζουν αν η πρωτοβουλία θα συντομεύσει την παραμονή των ανθρακωρύχων στις υπόγειες στοές- και οι δύο σήραγγες θα χρειαστεί τρεις ως τέσσερις μήνες για να φτάσει 700 m βάθος, όπου οι ανθρακωρύχοι είναι από 5 Αυγούστου.
Στην πρώτη σήραγγα, η ανασκαφή είχε πρόβλημα στη γεώτρηση στα πρώτα 40 μέτρα γιατί υπήρξε μια γεωλογική βλάβη, η οποία ανάγκασε τις ομάδες να μειώσουν το ρυθμό και να ενισχύσουν την καλή διάσωση με σκυρόδεμα.
Μηχανικοί φοβούνταν ότι η αποτυχία να επιτρέψουν την είσοδο νερού στο ορυχείο θα δημιουργήσουν τον κίνδυνο  πλημμυρών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη χιλιανή εφημερίδα La Nacion, υπάρχει ένα "σχέδιο Γ» που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Piñera, που αποτελείται από ένα λάδι μηχανής η εγκατάσταση του οποίου απαιτεί μια πλατφόρμα το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ότι ο εξοπλισμός  θα αρχίσει τη γεώτρηση πριν από τον Σεπτέμβριο 18. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: