Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόταση για Ελληνο-Ιστραηλινό αγωγό φυσικού αερίου


Μέσω του πυθμένα της Μεσογείου πρότεινε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στον Γιώργο Παπανδρέου, να ενωθούν Ελλάδα και Ισραήλ με αγωγό φυσικού αερίου, σύμφωνα με την αποκάλυψη της «Χααρέτζ».

Παρότι δεν διευκρινίζεται ποιο αέριο θα μεταφέρει θεωρείται βέβαιο ότι βασική πηγή θα είναι το τεραστίων διαστάσεων κοίτασμα Λεβιάθαν που υπολογίζεται ότι περιέχει 450 δισ. κυβικά μέτρα μαζί με τα κοιτάσματα Ταμάρ με 250 δισ. κυβικά και το Νταλίτ με 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο τίτλος της «Χααρέτζ» είναι χαρακτηριστικός: O Νετανιάχου προσφέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα - Στην ύστατη προσπάθεια να καλύψει το κενό από τη διάλυση της συμμαχίας με την Τουρκία, ο Νετανιάχου αναζητεί νέους ενεργειακούς δεσμούς με το σχέδιο του Διαμεσογειακού Αγωγού.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρότι δεν έγινε γνωστή η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, το Ισραήλ φλερτάρει την Ελλάδα μετά την επιδείνωση στις σχέσεις με την Τουρκία. Τον καιρό που η τουρκο-ισραηλινή συμμαχία δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υπήρχε σχέδιο για αγωγό προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Η δημοσίευση έγινε λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση για ωκεανό πετρελαίου στα έγκατα του Λεβιάθαν. Η αμερικανική και η ισραηλινή εταιρεία που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα θεωρούν ότι περί τα τέσσερα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται στα βάθη του κοιτάσματος και ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν τις γεωτρήσεις. Οι μετοχές των εταιρειών έγιναν ανάρπαστες, παρά το αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια.
ANT1online
Σϋνδεσμος στην ανάρτηση (politis.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια: