Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Στην Ινδονησία, ένα αγόρι δύο ετών που κάπνιζε μέχρι 40 τσιγάρα την ημέρα ήταν το μεγάλο του ελάττωμα

Τα άρθρα γράφει και  επιμελείται ο Σίφουνας .



Ένα αγόρι απο την Ινδονησία που έφθασε να καπνίζει από δύο χρονών 40 τσιγάρα την ημέρα μείωσε την  συνήθεια αυτή μετά τη λήψη εντατικής ιατρικής περίθαλψης . 
Ο Ardi Rizal ήταν ένα σοκ, όταν ένα βίντεο  τον έδειξε να καπνίζει και προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο απο τον Μάιο, εφιστώντας την προσοχή στην αναποτελεσματικότητα της ινδονησιακής κυβέρνησης στη ρύθμιση της πρόσβασης στον καπνό.

«Σταμάτησε το κάπνισμα, και το κυριότερο δεν ζητά περισσότερα  τσιγάρα», δήλωσε ο Αrist Merdeka, γενικός γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής για την Παιδική Πρόνοια .
Έξι μήνες μετά ,ο πατέρα του αγοριού που του έδωσε το πρώτο τσιγάρο ,δήλωσε ότι το υπερβολικό βάρος,οι βίαιες κρίσεις θυμού αν δεν είχε δύο πακέτα την ημέρα  ήταν αποτέλεσμα εθισμού του στο κάπνισμα .
Naafi Ahmad / AFP
Após fumar quase 40 cigarros por dia, menino indonéso fumante de apenas dois anos passa por tratamento e larga o vício
Μετά το κάπνισμα περίπου 40 τσιγάρα την ημέρα το αγόρι απο την Ινδονησία , μόλις δύο χρονών , περνάει σε μεγάλο βαθμό τις θεραπείες απεξάρτησης
Με τη μητέρα του, το αγόρι άφησε το χωριό του στο νησί της Σουμάτρα για να υποβληθεί σε θεραπεία στην πρωτεύουσα Τζακάρτα.
"Έλαβε ψυχοκοινωνική θεραπεία για ένα μήνα. Οι θεραπευτές τον κράτησαν απασχολημένο με τις δραστηριότητες και τον ενθάρρυναν να παίξει με τα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Εμείς έχουμε ενεργοποιημένη την προσοχή του από τα τσιγάρα για να παίξει", δήλωσε ο Sirait.
Η εκδήλωση έφερε έξω το βαρύ μάρκετινγκ της καπνοβιομηχανίας στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδονησία, όπου οι κανόνες του τομέα καθώς και ανούσια πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν τους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα.
Ο Sirait είπε ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει παράσχει οικονομική στήριξη στους γονείς του αγοριού, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι γνωρίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος και της νικοτίνης που χρησιμοποιείται για να κρατήσει το παιδί ευτυχισμένο κατά την διάρκεια της εργασίας τους .
Η κατανάλωση τσιγάρων στη χώρα των 240 εκατομμυρίων αυξήθηκε 47% σε 90 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).
SHOCK
Επίσης το Μάιο, όταν η περίπτωση του αγοριού ήταν στη δημοσιότητα γύρω από το κόσμο, οι τοπικές υγειονομικές αρχές πρόσφεραν ένα νέο αυτοκίνητο για την Rizal family με την προϋπόθεση της το αγόρι να αποβάλλει συνήθειά του, αλλά τότε οι γονείς του, αισθάνθηκαν την ανάγκη να μην το δεχτούν αυτό λόγω της ισχυρογνωμοσύνηςτου αγοριού για αυτό που έκανε.
Κάποια στιγμή η μητέρα δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο γιος της ήταν εντελώς εθισμένος και ότι αν δεν έπερνε τα τσιγάρα,  θύμωνε, κραύγαζε και χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο, λέγοντας ότι αισθάνεται ζάλη και άρρωστα.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, το 25% των παιδιών της χώρας, μεταξύ 3 και 15 ετών, έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, το 3,2% είναι ενεργοί καπνιστές. Το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ 5 και 9 χρόνια αυξήθηκε από 0,4% το 2001 σε 2,8% το 2004.
Ένας νόμος για την υγεία πέρασε το 2009 αναγνωρίζοντας επίσημα ότι το κάπνισμα είναι εθιστικό, και μια συμμαχία κατά του καπνίσματος προωθεί αυστηρότερους περιορισμούς για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, καθώς και απαγόρευση της διαφήμισης και τις προειδοποιήσεις των μεγάλων ζημιών στις συσκευασίες των τσιγάρων.
Όμως, ένα νομοσχέδιο για τον έλεγχο του καπνού είναι σε αδιέξοδο λόγω της αντίθεσης απο τη βιομηχανία καπνού. Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει τη διαφήμιση των τσιγάρων δημοσίως και τη χορηγία,  να προσθέσουν γραφικά στις συσκευασίες.

Πηγή  BBC Βραζιλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: