Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ,ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ




Elderly Tibetan ladyΟι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπη με το  καθήκον της χρηματοδότησης συνταξιοδότησης πιο ηλικιωμένους με λιγότερα χρήματα
Ο κόσμος γερνάει. Στις περισσότερες χώρες, ο πληθυσμός γηράσκει.
Αυτό έχει αναπόφευκτα δραματικές επιπτώσεις για τις συντάξεις και άλλες ρυθμίσεις για τη στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Υπάρχουν δύο παράγοντες πίσω από την τάση.Το πρώτο είναι σαφώς, από μόνη της, τα καλά νέα. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
Ένα παιδί που γεννήθηκε το 1960 θα μπορούσε να αναμένει να ζήσει για 52 χρόνια. Σήμερα, το ποσοστό είναι 69 έτη. Έως τα μέσα του αιώνα, είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερο, και πάνω από 70.
Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι που έχουν λιγότερα παιδιά. Το 1960, υπήρχαν 33 γεννήσεις ανά 1.000 ανθρώπους. Ο αριθμός μειώθηκε σε 20, και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω καθώς οι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν λιγότερα παιδιά.
Και αυτό είναι αναμφισβήτητα καλό νέο. Θα πρέπει να οδηγήσει στη συνολική σταθεροποίηση του πληθυσμού, αν και σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από ό, τι είναι τώρα.
Όλα αυτά είναι παγκόσμιος μέσος όρος, και η εικόνα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ορισμένες χώρες έχουν δει πραγματικά στη ζωή πτώση του προσδόκιμου κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες λόγω των επιπτώσεων του HIV / AIDS. Αυτό έχει χτυπήσει ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική.
Αλλά η γενική εικόνα είναι ένας από τους πλέον ζει και λιγότερα παιδιά.
Μεγαλύτερη επιβάρυνση
Επιθυμητό αν και οι δύο τάσεις είναι από μόνες τους, δημιουργούν ένα νέο πρόβλημα. Υπάρχουν λιγότερα άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε ηλικιωμένο άτομο.
Commuters in London boarding a trainΗ μείωση των ποσοστών γεννήσεων σημαίνει να υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι για να πληρώσουν για συντάξεις γήρατος
Το 1950, το 8% του πληθυσμού ήταν άνω των 60 ετών. Τώρα είναι 11% και μέχρι τα μέσα του αιώνα θα είναι 22%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ορισμένες χώρες - η Ιαπωνία, το Μακάο και τη Νότια Κορέα - θα είναι πάνω από 40%.
Έτσι, για τις χώρες με καλά ανεπτυγμένων συνταξιοδοτικών συστημάτων, υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα από αυτές τις τάσεις του πληθυσμού.
Πολλές κρατικές συντάξεις προέρχονται από εισφορές των τρεχουσών φορολογειών - είναι μια συμφωνία που ονομάζεται Pay as You Go. Έτσι, στις σημερινές πολιτικές, θα υπάρχουν λιγότεροι φορολογούμενοι να πληρώνουν περισσότερες συντάξεις.
Οι Ιδιωτικές συντάξεις είναι διαφορετικές, αλλά μερικοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι  μικρότερος πληθυσμός εργασίας θα έχουν την τάση να μειώνουν την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και ότι θα επηρεάσει τις συντάξεις.
Έπειτα, υπάρχει η οικονομική κρίση. Έχει χτυπήσει πολλούς ανθρώπους συνταξιοδοτούνται στα επακόλουθά της, μειώνοντας την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούν για να αγοράσουν ένα συνταξιοδοτικό.
Και επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, η σύνταξη που μπορείτε να πάρετε για κάθε δεδομένη ποσότητα εξοικονόμησης ενέργειας έχει επίσης μειωθεί.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, θα μπορούσε να είναι ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα αυξηθεί με βραδύτερους ρυθμούς, ως αποτέλεσμα της κρίσης. Αν ναι, αυτό θα αναιρούσε την αξία του ενεργητικού συνταξιοδοτικών ταμείων ».
Όσον αφορά την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, χαμηλότερα εισοδήματα και αύξηση της ανεργίας επηρέασαν εισφορές σε κρατικές συντάξεις.
Ανάπτυξη προβλήματα
Η ιστορία στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι διαφορετική. Λιγότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανενός είδους θεσμικής ρύθμισης των συντάξεων. Σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, λιγότερο από το 5% του σημερινού εργατικού δυναμικού είναι δημιουργία συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Σε πολλές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, είναι μεταξύ 5% και 25%.
Passengers try to board buses at the Tongi bus station in Dhaka, BangladeshΚαθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν στις πόλεις, οι ηλικιωμένοι στα χωριά έχουν λιγότερους συγγενείς να τους φροντίζουν .
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η διάταξη για την τρίτη ηλικία είναι συχνά άτυπη και με βάση την οικογένεια. Το καθεστώς αυτό αντιμετωπίζει τις δικές της πιέσεις από τη γήρανση του πληθυσμού.
Ένα τυπικό ηλικιωμένο άτομο, θα έχουν λιγότερα παιδιά να επικαλεστούν. Αυτού του είδους η στήριξη λειτουργεί καλύτερα, εάν οι οικογένειες είναι κοντά στο χέρι. Αλλά αυτούς τους δεσμούς, επίσης, υπονομεύονται από νεότερους ανθρώπους που μεταναστεύουν από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές σε αναζήτηση εργασίας.
Υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές στον τρόπο με χώρες που επηρεάζονται από αυτές τις εξελίξεις. Αλλά είναι μια παγκόσμια τάση και σχεδόν όλες οι χώρες θα πρέπει να επηρεάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.


Επιμέλεια άρθρου Pikos Apikos
Πηγή (BBC News)

Δεν υπάρχουν σχόλια: