Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

Η κινέζικη νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη διπλή υπηκοότητα στους πολίτες της. Οποιος Κινέζος αποκτήσει άλλη υπηκοότητα παύει να είναι Κινέζος και θεωρείται προδότης! Στην Ελλάδα, πάντως, η πλειονότητα των κινέζων καταστηματαρχών διαθέτει νόμιμο ευρωπαϊκό διαβατήριο και επομένως ευρωπαϊκή υπηκοότητα! Είναι όλοι τους «προδότες» ή μήπως στις μπίζνες ξεχνιούνται όλα;
Οπως και να 'χει, οι Κινέζοι αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των «επιχειρηματιών» μεταναστών και καταφθάνουν στη χώρα μας με έτοιμη τη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο business plan. Από τους περίπου 30.000 Κινέζους που ζουν στη χώρα μας εκτιμάται πως μόλις ένα μικρό ποσοστό -δεν ξεπερνά το 15%- κατέχει βίζα εισόδου θεωρημένη από κάποιο ελληνικό προξενείο στην Κίνα, ένα 30% είναι οι «επιχειρηματίες» με ευρωπαϊκή υπηκοότητα και το υπόλοιπο κατανέμεται σε μετανάστες που πληρώνουν αδρά κάποιο κύκλωμα με σκοπό να έρθουν στη χώρα μας και να προμηθευτούν πλαστό ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου τα ελληνικά προξενεία της Κίνας είχαν εκδώσει περισσότερες από 6.800 τουριστικές βίζες (τύπου C). Τον περασμένο Σεπτέμβριο το προξενικό γραφείο στο Πεκίνο έδωσε 1.550 βίζες ενώ μόνο για το πρώτο οκτάμηνο του 2010 από το ίδιο γραφείο θεωρήθηκαν συνολικά 3.800 άδειες εισόδου. Διαπιστώνεται λοιπόν αύξηση αναλογικά με πέρυσι, η οποία φαίνεται να κινείται στο πνεύμα των κατά καιρούς συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου, στις οποίες και τίθενται στόχοι αλματώδους αύξησης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας.
Πρώτη φορά το θέμα διερεύνησης των κατόχων βίζας και ευρωπαϊκών διαβατηρίων (αν είναι νόμιμα ή όχι) τέθηκε πριν από μερικούς μήνες με αίτημα διαφόρων εμπορικών συλλόγων της χώρας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την περίπτωση του Ηρακλείου Κρήτης, όπου ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος ενημέρωσε εισαγγελείς και αστυνομία πως η πλειονότητα των κινέζων επιχειρηματιών της πόλης έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα, δηλαδή ευρωπαϊκά διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Αγγλία, Σουηδία κ.τ.λ. Αυτό συνεπάγεται και τη νόμιμη παρουσία τους στην Ελλάδα και βεβαίως την εμπορική τους δραστηριότητα. Σε μια πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε πως από τους 62 κινέζους καταστηματάρχες μόνο οι 6 διέθεταν βίζα για την παραμονή τους στη χώρα μας και όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκά διαβατήρια.
«Δεν είναι Κινέζοι, είναι ευρωπαίοι πολίτες. Το πώς παίρνουν την υπηκοότητα δεν το γνωρίζουμε», υποστηρίζει η Πόπη Μαστοράκη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.
Απόκτηση υπηκοότητας άλλης χώρας ισοδυναμεί με αφαίρεση της κινεζικής. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας για διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, όπως ισχύει με τη Ρωσία. Ακόμη και για τα διπλωματικά διαβατήρια της Κίνας απαιτείται βίζα. Να αναφέρουμε πως η μόνη συμφωνία που έχει γίνει αφορά το Μνημόνιο Ομαδικού Τουρισμού Ε.Ε.-Κίνας (ADS) για οργανωμένα τουριστικά γκρουπ, το οποίο προβλέπει συνεργασία εγκεκριμένων τουριστικών πρακτορείων της Κίνας με αντίστοιχα κοινοτικά.
«Πανευρωπαϊκή» βίζα
Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το γραφείο τύπου και επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, οι βίζες που εκδίδουν οι ελληνικές αρχές αφορούν ολόκληρο το χώρο Schengen. Αυτό προκύπτει και από έρευνα του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), όπου επισημαίνεται πως οι κινέζοι μετανάστες συνήθως φτάνουν στη χώρα μας αεροπορικώς μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Η έλευση των Κινέζων συνδέεται με την έλευση προϊόντων. Η αξιοποίηση της κινεζικής κοινότητας στο εξωτερικό αποτελεί επίσημη πολιτική του κινεζικού κράτους. Οι Κινέζοι φέρνουν προϊόντα και τα προϊόντα Κινέζους», επισημαίνει στην έρευνα του ΙΔΟΣ ο πρόεδρος του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών, Πλ. Τόντσεφ.
Οσο για τους... άλλους Κινέζους, τους «ανακυκλώσιμους», αυτοί έρχονται χωρίς business plan για να εργαστούν στη χώρα μας. Οπως ο 35χρονος Λιν που κατάγεται από το Πεκίνο. Το 2004 ζούσε εκεί, σε ένα παράπηγμα με τη γυναίκα του και τον τρίχρονο γιο τους, πίσω από τους πολυτελείς ουρανοξύστες της πόλης, στα φημισμένα χουτόνγκ. Σήμερα είναι κάτοχος πλαστού ευρωπαϊκού διαβατηρίου και... γάλλος υπήκοος. Πλήρωσε στο «κύκλωμα» 15.000 ευρώ για το ταξίδι του μέχρι εδώ και για την προμήθεια των απαραίτητων εγγράφων.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, αλλά και σύμφωνα νε τα όσα υποστηρίζουν Κινέζοι που ζουν χρόνια στη χώρα μας, για το «κύκλωμα» («sneak heads», κατά την αστυνομία) οι άνθρωποι αυτοί είναι ανακυκλώσιμοι, όχι όμως και οι ταυτότητες και τα διαβατήρια, τα οποία κληρονομούνται. Αν δηλαδή ο Λιν πεθάνει, το διαβατήριο με το όνομά του θα διαβιβαστεί στον επόμενο που θα θελήσει να έρθει στη χώρα μας. Ισως γι' αυτό οι Ιταλοί να λένε πως «Οι Κινέζοι δεν πεθαίνουν ποτέ»...

Επιμέλεια άρθρου Pikos Apikos
Πηγη (Ελευθεροτυπια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: