Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΚΟΥΗ


Έτσι ,εικονογραφείται η κοινωνία μας : απείθαρχη και <<ανηπάκουη>>,σαν <<κακό παιδί>> ,και υπερήφανη γι΄αυτή την δήθεν επανάσταση .
   Τα στερεότυπα επιμένουν :αν οι Άγγλοι είναι δυσκοίλιοι και οι Ιταλοί θορυβώδεις ,αν οι Κινέζοι ρέπουν προς τα τυχερά παιχνίδια και οι Ισπανοί φέρονται με σκληρότητα στα ζώα ,οι Έλληνες τρώνε ,πίνουν και καπνίζουν σαν να μήν υπάρχει αύριο .
  Η στάση των περισσοτέρων απο μας στον αντικαπνιστικό νόμο δίνει ορισμένες πληροφορίες για το πως φτάσαμε στην πτώχευση .Επτά στα δέκα <<μαγαζιά>> (καφέ ,μπαρ ,εστιατόρια ,για τα σκυλάδικα ούτε λόγος ...) δεν εφαρμόζουν το νόμο επτά στους δέκα καπνιστές που θεωρούν την απαγόρευση <<φασιστική>> και συνεχίζουν να καπνίζουν στους δημόσιους χώρους .Ο όρος <<φασισμός>> έχει παραφθαρεί   και σημαίνει πλέον οτιδήποτε δεν μας αρέσει και δεν μας βολεύει .
  ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ( ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να καθοριστεί )δυσπιστούν έναντι των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος και πιστεύουν λίγο πολύ ότι <<αν είναι να σε βρει θα σε βρει>> ,αναπαράγοντας την μοιρολατρία των χωρικών του 19ου αιώνα .Έτσι εικονογραφείται η κοινωνία μας :απείθαρχη και <<ανυπάκουη >> ,σαν  <<κακό παιδί  >> ,και υπερήφανη γι΄αυτήν την δήθεν επανάσταση .
  ΣΥΧΝΑ ,όπως παρατηρείται στη συνήθεια του καπνίσματος ( και της χρήσης οινοπνευματωδών )αψηφάμε και τις συμβουλές των γιατρών ,και εκτός αυτού κάνουμε χρήση του καπνού μπροστά σε παιδιά ,μή καπνίζοντες .Όλα αυτά αποτελούν σημάδια βαθιάς πολιτικής καθυστέρησης ,ελλείμματος πολιτικού ήθους .Το έλλειμμα του ήθους μας έφερε εδώ .Το εδώ το γνωρίζεται .Το κάπνισμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρές ασθένειες και την πρόωρη γήρανση .Οι καπνιστές φαίνονται γερασμένοι σε σύγκριση με τους μη καπνίζοντες .
ΕΙΜΑΣΤΕ ο μοναδικός λαός της Ευρώπης που ,όχι μόνο καπνίζει μέσα σε ασανσέρ ,σε υπνοδωμάτια και σε αυτοκίνητα (με κλασική κίνηση του χεριού που κρέμεται <<χαλαρά>> από το ανοικτό παράθυρο ),αλλά που θεωρεί τη συνήθεια μαγκιά .Ακριβώς όπως οι έφηβοι θεωρούν <<μαγκιά>> μια σειρά μικροπαραβιάσεις των οικογενειακών και σχολικών κανονισμών . Όπως <<μαγκιά >>θεωρεί και να μιλάει στο κινητό ενώ οδηγεί ,η να μη φοράει ζώνη ,αγνοώντας ότι αυτά προκαλούν κινδύνους και είναι αντίθετα με τους κανόνες ασφαλείας και όχι επειδή παρανομούμε ενάντια στην επιβολή προστίμου απο την πολιτεία .


Επιμέλεια άρθρου ,Pikos Apikos 













  






1 σχόλιο:

yannidakis είπε...

το προβλημα εχει βαθια υποσειδητα αιτια.
Τωρα η κατασταση ειναι δεδομενη κι εσυ την περιεγραψες πολυ παραστατικα.
Μεσα απο τους νομους και τα προστιμα (αφου δε γινεται αλλιως) θα αλλαξει εν καιρω η νοοτροπια και τοτε θα μιλαμε για εκσυγχρονισμο της καταστασης μας :[