Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

 Gavin Hewitt (πηγή ανάρτησης )

Berber horsemen in Rome, 30 Aug 10
ΡΩΜΗ Μια σύντομη συνομιλία στη Ρώμη. Ο άνθρωπος ήταν σε ένα μεγάλο "spectacolo".Υπήρξαν καθαρόαιμα, βερβερίνοι αναβάτες, τα άλογα και η φόρτιση με τα φώτα να αναβοσβήνουν υπο τον ήχο αυλών.

Ο διοργανωτής στην επίδειξη δεν ήταν άλλος από το Λίβυο ηγέτη, Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Έχει μείνει στην Ιταλία μετά από μια δίνη 48 ωρών, μερικοί λένε ότι έχει εκφυλιστεί σε ένα τσίρκο της Ρώμης.
Ο λόγος για την επίσκεψη ήταν να γιορτάσουν μια συμφωνία φιλίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της Ιταλίας και της Λιβύης, το 2008. Ήταν ένα σημαντικό βήμα στη Λιβύη και τον ηγέτη της που έρχονται από το κρύο.
Μετά από τις τελευταίες ημέρες κάποιοι που αμφιβάλλουν για τον νεοαποκτηθέντα φίλο της Ιταλίας. Τις περισσότερες φορές Καντάφι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δύο μεγάλοι πολιτικοί-showmen, συναγωνίζονται για την προσοχή του κόσμου. Επισκέφτηκε ο  Καντάφι το Piazza Navona, για έναν καπουτσίνο και ένα παγωτό πριν από την αγορά μιας χούφτας δαχτυλιδιών από τα αφρικανούς εμπόρους στο δρόμο. Ο Μπερλουσκόνι παρέθεσε δείπνο και του έθεσε έναν όρο του «αν συμπεριφέρεται καλά εγώ θα σου τραγουδήσω ένα τραγούδι". Το δείπνο συνεχίστηκε μέχρι τις τρεις το πρωί.
Τίποτε από αυτά δεν προκαλεί εντύπωση. Όμως, σε ένα πρακτορείο μοντέλων μισθώθηκε για να βρεθούν αρκετές εκατοντάδες νεαρές γυναίκες για να καθίσουν σε μια διάλεξη για το Ισλάμ ,του Καντάφι. Καταβλήθηκαν μεταξύ 70 και 80 ευρώ για να είναι εκεί. Ο Καντάφι τους είπε «οι γυναίκες είναι περισσότερο σεβαστές στη Λιβύη από ό, τι στη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες". Το"Ισλάμ", συνέχισε, "πρέπει να είναι η θρησκεία του συνόλου της Ευρώπης». Τρεις από αυτές  προφανώς τις έπεισε .
Ξαφνικά οι Ιταλοί άρχισαν να το λαμβάνουν σαν αδίκημα. Ένας πολιτικός δήλωσε ότι «οι Χριστιανοί της Ευρώπης θα πρέπει να προβούν σε αντίποινα.Ο Καντάφι δεν θα έπρεπε να έχει την δυνατότητα να έρθει εδώ και να μας μιλήσει με αυτόν τον τρόπο". Ένας άλλος είπε αυτό το «ισλαμικό μανιφέστο" θα πρέπει να περιορίζεται στη Λιβύη.Η Ιταλός Υπουργός για την Ισότητα των Ευκαιριών, Μάρα Carfagna, ήταν ασυνήθιστα σιωπηλή. Η Καθολική Εκκλησία ήταν ενοχλημένη και αμήχανη , αναρωτιούνται αν θα είχε ανταπόκριση σε ένα παρόμοιο ακροατήριο στην Τρίπολη.
Άλλοι κρίνουν ότι η Ιταλία είχε ταπεινωθεί. Βέβαιο αξία έχουν οι  εμπορικές ευκαιρίες που ανοίγουν τώρα στη Λιβύη. Χρειάζεται για να βοηθήσει η Λιβύη στην ανακοπή του αριθμού των μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Λιβύη για την Ευρώπη. Αλλά ακόμα και για το θέμα αυτό ο ηγέτης της Λιβύης έχει αφήσει υπονοούμενα. Προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει 5 δισ. ευρώ για τη βοήθειά που συνεχίστηκε το κλείδωμα της παράνομης μετανάστευσης, με σκοπό , κατά τα λεγόμενά του, «ώστε να αποφεύγεται μια μαύρη Ευρώπη». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναμφισβήτητα ψυχρή καθ 'υπόδειξη.
Ο ηγέτης της Λιβύης είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τη Λιβύη για περισσότερα από 40 χρόνια σε απομόνωση . Είναι στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα του?Το Ριζοσπαστικό παρελθόν του βολεύει να ξεχαστεί, εάν δεν συγχωρείται. Αλλά κάποιοι στην Ιταλία τώρα θέλουν τον Μπερλουσκόνι να ταρακουνήσει απαλλαγμένο από το παρελθόν του τον Λίβυο ηγέτη στην αγκαλιά του .

Δεν υπάρχουν σχόλια: